Verwarmen met een airco: kan dat?
Met de meeste airco’s kunt u uw woning ook verwarmen! Zo heeft u het in de zomer koel en winters aangenaam warm. Hoe werkt dit en welke types airco zijn hiervoor geschikt? We leggen u er alles over uit in dit blog artikel.

Werking airco vergelijkbaar met die van een warmtepomp
Een airco is eigenlijk een warmtepomp, technisch beschreven noemen we dit ook wel een lucht-lucht-warmtepomp. In de zomer wordt de warme lucht uit de woning gehaald en er wordt koude lucht de woning ingeblazen. In de winter wordt dit proces omgekeerd, zelfs bij lage temperaturen is dit mogelijk. Hier komt de werking van de buitenunit in beeld. Maar let op: dit is dus alleen mogelijk met een airco met een losse buitenunit. Als u een mobiele airco heeft, dan is verwarming vrijwel nooit mogelijk.
Is verwarmen met een airco duurzamer dan op gas?
Ja, in vrijwel alle gevallen is verwarmen via een airco duurzamer omdat een airco op stroom werkt. Ten eerste omdat veel energieleveranciers groene stroom leveren, opgewekt uit wind- en zonne-energie. Als u zelf zonnepanelen heeft is verwarmen door middel van een airco bovendien nog veel gunstiger. Als de zon schijnt kunt u de geleverde energie direct gebruiken om de airco van stroom te voorzien. Zolang de salderingsregeling in Nederland van toepassing is kunt u zelfs het overschot aan energie opgewerkt in de zomer, in de winter gebruiken om uw airco te laten verwarmen. Dit maakt het dubbel zo interessant om te verwarmen met een airco.
Voordelen verwarmen met een airco
- Een airco warmt de lucht in een ruimte op, hierdoor voelt het direct warm(er) aan
- Het is goedkoper dan stoken op gas i.c.m. zonnepanelen
- Als u zonnepanelen heeft dan is de gebruikte energie duurzamer én goedkoper!
Nadelen verwarmen met een airco
- Een airco verwarmt alleen de ruimte waar de binnenunit zich bevindt.(Multi-split airco’s lossen dit op!)
- Warme lucht van een airco is droger en dat vindt niet iedereen aangenaam