De verwarming ontluchten is een taakje dat op zijn tijd nodig is. Hoort u weer eens vreemde, borrelende geluiden uit het verwarmingssysteem komen? Dan is het ontluchten van de verwarming in veel gevallen de oplossing. Wij krijgen regelmatig de vraag hoe u het beste de verwarming en cv-ketel kunt ontluchten. Om deze vraag te beantwoorden hebben wij een stappenplan opgesteld. Ook leggen we uit waarom het belangrijk is dat een radiator ontlucht wordt.
Besteed u ook liever uw geld aan leuke dingen? Voorkom onnodige reparatiekosten door deze klus eenvoudig zelf aan te pakken. Met deze 7 tips kunt u eenvoudig uw verwarming ontluchten.

Waarom is een cv of verwarming ontluchten belangrijk?
Een verwarming ontluchten is belangrijk om meerdere redenen. Ten eerste is het storend om dag en nacht een tikkend of borrelend geluid te horen. Dit kan extra vervelend zijn wanneer u probeert te slapen of geconcentreerd aan het werk bent.
Ten tweede warmt een radiator minder snel op wanneer er lucht in de leidingen zit. Dit zorgt ervoor dat uw verwarmingssysteem minder efficiënt werkt, waardoor u onnodig veel gas verbruikt. Door tijdig de verwarming te ontluchten, bespaart u op uw gasrekening en verhoogt u het comfort in huis.
Wanneer ontlucht u de cv ketel?
Het is verstandig om uw cv-ketel te ontluchten wanneer u merkt dat de radiatoren niet gelijkmatig warm worden. Ook na het bijvullen van de cv-ketel is het aan te raden om lucht uit het systeem te laten ontsnappen om een optimale werking te garanderen. Daarnaast kan het nodig zijn om de verwarming te ontluchten wanneer u borrelende geluiden uit de leidingen of radiatoren hoort, wat duidt op luchtophoping. Een plotselinge daling van de waterdruk kan eveneens een indicatie zijn dat er lucht in het systeem zit en dat ontluchten noodzakelijk is.
Radiator ontluchten: de benodigdheden
Een radiator ontluchten vergt niet veel benodigdheden. Met een ontluchtingssleutel, een bakje en een handdoek komt u al een heel eind. Bovendien is het mogelijk om een tang te gebruiken wanneer u geen ontluchtingssleutel bij de hand heeft.
Hoe kan ik mijn verwarming ontluchten? Het stappenplan:
U hoeft geen technisch aangelegd persoon te zijn om deze klus uit te voeren. Volg de onderstaande stappen aandachtig om uw verwarming succesvol te ontluchten.
- Zet de thermostaat op de hoogste stand en laat het verwarmingssysteem ongeveer 20 minuten draaien.
- Zet vervolgens de thermostaat op de laagste stand en wacht tot de verwarming volledig is afgekoeld (ongeveer 30 minuten).
- Begin bij de radiator die het dichtst bij de cv-ketel zit en werk van beneden naar boven door het huis.
- Plaats een bakje en een handdoek onder de radiator die ontlucht moet worden om water op te vangen.
- Draai de ontluchtingskraan voorzichtig open met de ontluchtingssleutel. Laat de lucht ontsnappen totdat er water uitkomt. Sluit vervolgens de ontluchtingskraan.
- Herhaal dit proces voor alle radiatoren in uw woning, werk van boven naar beneden.
- Controleer de waterdruk van de cv-ketel. De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Is de druk te laag? Vul dan de cv-ketel bij.
Controleer of alle ontluchtingskraantjes goed gesloten zijn en zet de verwarming weer aan. Geniet van een stille en efficiënte verwarming!
Merkt u dat de cv ketel niet volledig ontlucht is?
Als de cv-ketel na het ontluchten nog steeds borrelende of tikkende geluiden maakt, is het verstandig om het proces nogmaals te herhalen. Soms kan er hardnekkige lucht in het systeem blijven zitten die niet direct verdwijnt. Controleer daarnaast of de waterdruk na het ontluchten op het juiste niveau ligt. Deze moet zich tussen de 1,5 en 2 bar bevinden om het systeem optimaal te laten functioneren. Weet u niet zeker hoe u dit controleert, lees dan onze blog over cv ketel waterdruk.
Daarnaast kan regelmatig onderhoud van uw cv-ketel helpen om luchtophoping en andere storingen te voorkomen. Door periodiek een onderhoudsbeurt uit te laten voeren, blijft uw verwarmingssysteem in topconditie en voorkomt u onverwachte problemen.
Regelmatig de verwarming ontluchten? Misschien is er meer aan de hand
Moet u regelmatig uw verwarming ontluchten? Erg vervelend. Er kan hier sprake zijn van een onderliggend probleem. Denk hierbij aan een verouderde cv-ketel of vuil in de leidingen.
Een vuilafscheider kan helpen bij dit probleem. Deze verwijdert vuil en lucht uit het verwarmingssysteem, waardoor handmatig de verwarming ontluchten minder vaak nodig is. Hierdoor heeft uw cv-ketel minder onderhoud nodig.
Belangrijk om rekening mee te houden bij uw cv ketel ontluchten
Het is verstandig om de cv-ketel vroeg in de ochtend te ontluchten, voordat de verwarming aanslaat, zodat er geen warmte verloren gaat. Werk altijd van beneden naar boven bij het ontluchten, zodat lucht zich niet verplaatst naar andere delen van het systeem. Hang het stappenplan voor het ontluchten naast de cv-ketel zodat u altijd snel de juiste informatie bij de hand heeft. Daarnaast is het ook mogelijk om het expansievat te ontluchten. Dit doet u door de ontluchtingskraan van het (meestal rode) drukvat te openen.
Nog makkelijker: de automatische ontluchter
Wilt u niet steeds handmatig uw verwarming ontluchten? Dan kan een automatische ontluchter een goede oplossing zijn. Dit apparaat ontlucht uw cv-installatie continu, waardoor u zich geen zorgen meer hoeft te maken over luchtophoping. Handmatig uw verwarming ontluchten wordt hierdoor verleden tijd!
Verwarming ontluchten: doe het eenvoudig zelf met deze tips
Uw verwarming ontluchten is een klus die zelf eenvoudig uitgevoerd kan worden. Toch schakelen veel huishoudens nog hulp in van derde partijen wanneer een identiek probleem zich voordoet. Met ons stappenplan is dit niet meer nodig.
We geven met ons stappenplan handvaten om zelf uw radiatoren te ontluchten. Er rest zich nu nog één stap: pak uw ontluchtingssleutel aan en ga aan de slag. Dure reparatiekosten betalen aan een cv-monteur is verleden tijd. En zeg nu zelf; u geeft toch ook liever uw geld uit aan leuke dingen dan aan uw verwarming ontluchten.